Alles van de dichter Poot

Hubert Korneliszoon Poot

In Museum Het Tramstation is momenteel een boekenexpositie te zien. Op zondag 4 maart is het museum van 14.00-16.00 uur extra geopend. Vanaf 14.30 uur wordt een bijzondere boekenverzameling van en over de dichter Hubert Korneliszoon Poot (1689-1733) getoond en besproken. In zijn tijd was de dichtende boer Poot een beroemd man in Nederland. Zijn dichtbundels werden door veel liefhebbers aangeschaft. De dichter schreef een groot aantal gelegenheidsgedichten. Omdat hij goed met taal kon omgaan, werd hij door de Delftse boekdrukker Reinier Boitet aangezocht om de uitgave van het werk van andere dichters te verzorgen. Aan het eind van zijn leven herschreef Poot ‘Het Groot Werelttooneel’, drie boeken over de betekenis van allerlei zinnebeelden. Door de opdrachten werd hij de eerste broodschrijver in Nederland. Na zijn dood is zijn werk nog regelmatig uitgegeven. Tenminste twee proefschriften zijn over Poot en zijn gedichten verschenen. Recentelijk is nog een nieuwe biografie en een bloemlezing uitgegeven.

De dichter is geboren in Abtswoude en bezocht de school en de kerk in het dorp Schipluiden. De plaatselijke rederijkers zetten hem reeds vroeg in zijn jeugd op het spoor van de dichtkunst. In een aantal gedichten bezingt hij op fraaie wijze het landschap van Midden-Delfland. De presentatie op zondag 4 maart is kosteloos.