Familiaal

De opening vond plaats op 19 januari 2018 in een vol Tramstation. Leendert Verboom, een van de vijftien deelnemende families, verrichte de openingshandeling door het laten klinken van een bel. De tentoonstelling was te zien tot 9 september 2018.

De tentoonstelling Familiaal vertelt het genealogisch verhaal van vijftien bekende families uit Schipluiden, Den Hoorn en omgeving. De expositie bestaat uit veel foto’s, documenten, voorwerpen en teksten, waaronder familieoverzichten. Het is een bijzonder afwisselende tentoonstelling, mede doordat elke deelnemende familie zelf de inrichting verzorgde.

In Museum Het Tramstation zijn op de twee monitoren filmbeelden te zien van de familie Nowee (van de boeken van Arendsoog) en van oud Schipluiden, de jaren 1955 en 1964, met onder andere de bakkerij van Holtkamp. Op het beeldschermen is hiervoor een apart tabblad in de webbrowser aanwezig (vraag de suppoost).

Schipluiden in 3-D (1938)

Aan het begin van onderstaande 3-D filmpje komt de door een paard getrokken bakkerswagen van bakkerij Holtkamp de Valbrug over. Het is de eerste Nederlandse 3D Veri-Vision film, een uitvinding van de Schipluidense dokter Reijnders (te bekijken met een rood-blauwe 3-D bril).

De aan de tentoonstelling deelnemende families zijn: rkesteijn, Van den Berg, Van Dijk, Dijkshoorn, Haring, Hofstede, Holtkamp, Van der Kooij, Moerman, Nowee, Poot, Van Paassen, Ruijsbroek, Van Schie en Verboom. Op de speciale leestafel zijn diverse genealogieën in te kijken.

Openingstijden

De tentoonstelling is te zien van 20 januari t/m 9 september 2018 op woensdag, zaterdag, de 1e zondag van de maand van 14.00 tot 16.00 uur. Extra open: Monumentenweekend 8 en 9 september van 11.00-17.00 uur. Toegang gratis.