Nu te zien

Muziekvereniging Caecilia Schipluiden 100 jaar
Met een overzicht van bijna 150 jaar muziekverenigingen in Midden-Delfland

De expositie in Museum Het Tramstation Schipluiden (3 april-september 2022) neemt de bezoeker mee langs de 100-jarige geschiedenis van Caecilia Schipluiden. De vereniging wist de soms moeilijke perioden door te komen en steeds mee te groeien met veranderende tijden. Met veel foto’s, film en muziek krijgt de bezoeker een goede indruk van deze veelzijdige vereniging. Daarnaast bevat de expositie een overzicht van alle andere muziekverenigingen die in Midden-Delfland hebben bestaan.

Harmonievereniging St. Caecilia in 1924

Het jubileumjaar van Caecilia Schipluiden begon met het jubileumconcert op 20 november 2021 in Theater De Veste in Delft. In de afgelopen 100 jaar leverde Caecilia een belangrijke bijdrage aan het culturele leven in de dorpen Schipluiden en Den Hoorn. Talrijke feestelijke gelegenheden werden muzikaal opgeluisterd. De concerten en serenades werden zeer gewaardeerd. Bij muziekwedstrijden behaalden de diverse afdelingen van de vereniging mooie prijzen.

Caecilia Schipluiden voorafgaand aan het jubileumconcert in 2021 in Theater De Veste in Delft

Achtergrond

In de dorpen Den Hoorn, Schipluiden en Maasland, de huidige gemeente Midden-Delfland, hebben in totaal elf amateur muziekverenigingen bestaan. Tegenwoordig zijn er twee muziekverenigingen actief: Caecilia Schipluiden en Masalant in Maasland.

Al in 1874 werd in Schipluiden fanfare Crescendo opgericht, die echter maar vier jaar heeft bestaan. In 1901 werd er weer een fanfare opgericht, ook met de naam Crescendo. Het was een openbare vereniging. Tijdens de verzuiling van de maatschappij werden er, ten koste van Crescendo, twee nieuwe verenigingen opgericht, de protestantse fanfare Excelsior en de rooms-katholieke harmonievereniging St. Caecilia. Excelsior redde het niet, maar St. Caecilia, nu Caecilia Schipluiden, viert in 2021/2022 haar 100-jarig bestaan. Den Hoorn kende twee muziekverenigingen: C-dur en Kolping. In Maasland bestonden lange tijd twee verenigingen naast elkaar: Euterpe en Wijdt Gode Uw Kunst (later Maaslandse Harmonie); in 2018 fuseerden zij tot Harmonievereniging Masalant. De gymverenigingen W.I.K. (in Den Hoorn) en A.S.S.O. (in Schipluiden) hadden enige tijd ook een muziekafdeling.

Vaste tentoonstellingen: Vervoer (WSM en trekvaart) en kasteel Keenenburg

Museum Het Tramstation presenteert twee vaste tentoonstellingen:

Zie ook: Bezoekersinformatie.