Interessante WSM-tentoonstelling in Schipluiden geopend

Op vrijdag 20 april 2012 is onder grote belangstelling een  WSM-tentoonstelling in Museum Het Tramstation te Schipluiden geopend, de eerste van de twee die in de komende maanden in Midden-Delfland te zien zijn. In Museum De Schilpen te Maasland vindt de opening op vrijdag 27 april plaats. Beide musea hebben in nauwe samenwerking een tentoonstelling over de Westlandsche Stoomtramweg Maatschappij voorbereid. In 1912, honderd jaar geleden, werd de tramlijn tussen Maassluis en Delft geopend. De trambrug en het tramstation in Schipluiden bestaan dus ook honderd jaar. Deze onderwerpen staan centraal in Museum Het Tramstation. In de tentoonstelling in Maasland wordt de WSM in breder perspectief getoond. Welke vervoersmogelijkheden zijn er nog meer in de  regio geweest en wat was het belang van het railnetwerk in deze streek in verhouding tot andere tramlijnen in Nederland.

Opening tentoonstelling '100 jaar WSM' in Museum Het Tramstation

De expositie in Schipluiden laat veel originele stukken zien, zoals een lijst van grondeigenaren die voor de aanleg van de tramlijn grond moesten verkopen, en de bestekken voor de aanleg van de emplacementen in Schipluiden en bij de Delftsche Groentenveiling in Den Hoorn. Als ontsluiting voor de aangrenzende bewoners werden overal bruggen aangelegd. Tussen Den Hoorn en Schipluiden zijn nog meerdere bruggen uit die tijd te zien. Philippus Haring uit Schipluiden was destijds de bouwer van de tramstations in Maasland en Schipluiden. In de expositie bevindt zich een brief, waarin jonkheer Verspijck, directeur van de WSM, burgemeester Musquetier feliciteert met deze toewijzing.

Op een vijftal banners wordt het verhaal van de aanleg van de trambrug, de kunstwerken in de route en het vervoer tussen Maassluis en Delft verteld en getoond. In de wachtkamer van het tramstation is een model nagebouwd van de tramroute vanaf de trambrug tot voorbij het tramstation in Schipluiden. Hier wacht een deftige dame op de komst van de trein. Bezoekers kunnen de modeltreinen laten rijden en korte filmpjes van het treinvervoer in en buiten de regio afspelen. In de stationskamer staat de ladingmeester, die onder andere de afhandeling van de pakketten voor de bewoners van Schipluiden verzorgde. Op 16 september 1967 reed de laatste trein tussen de Maaslandse Dam en Delft. Gelukkig is het tramstation in Schipluiden bewaard gebleven. Het is nu rijksmonument en museum.

De aantrekkelijke tentoonstelling werd geopend door Hans van Lith, oud-journalist en schrijver van diverse boeken over de Eerste Wereldoorlog. In september komt een boek van hem uit over de WSM. In zijn inleiding schetste hij de geschiedenis van de vervoersmaatschappij. Bij de opening waren diverse oud-functionarissen aanwezig die nog voor de WSM hebben gewerkt. Zij hebben allemaal hun eigen boeiende verhalen over deze vervoerslijn. Aantrekkelijk is ook de brochure over de honderdjarige WSM, waarin Marie-Louise ten Horn-van Nispen de geschiedenis van de WSM heeft beschreven. Het rijk geïllustreerde boekje is in het museum te koop voor € 5,-.

Museum Het Tramstation is geopend op woensdag, zaterdag en de eerste zondag van de maand van 14.00-16.00 uur. Op Koninginnedag kan de tentoonstelling van 11.00-17.00 uur bezichtigd worden. De toegang is gratis.