Zuivelproductie in Museum Het Tramstation

Komend weekend, op 6 en 7 april, is de tentoonstelling ‘De zuivelproductie in Midden-Delfland, toen en nu’ voor het laatst te zien in Museum Het Tramstation te Schipluiden. Openingstijden van 14.00-16.00 uur.

De omgeving van ’t Woudt en het Harnaschgebied waren in de Middeleeuwen belangrijke producenten van boter en kaas. Afnemers waren onder andere de graven van Holland. In de negentiende en twintigste eeuw waren in Schipluiden leden van de familie Ammerlaan en van de familie Van den Berg belangrijke boterhandelaren. Het product ging zowel naar Nederlands-Indië als naar het koninklijke huis in Den Haag.

Overzicht van een deel van de tentoonstelling. Foto Henk Groenendaal.

Ook nu wordt er weer kaas in Midden-Delfland geproduceerd en wordt de kwaliteit geroemd. Naast de ontwikkeling van de agrarische bedrijven is in de tentoonstelling aandacht voor de koe, het melkvervoer, de melkslijters in Den Hoorn en Schipluiden. Daarnaast zijn er bijzondere attributen te zien, waaronder een authentieke kaaspers, een model van een karnmolen met onderdelen en een uniek botertonnetje met het keurmerk van de stad Delft.
Kinderen kunnen komend weekend in het museum met behulp van VR-brillen kennismaken met het interieur van kasteel Keenenburg, een bijzondere belevenis.
Na deze tentoonstelling komt er in Museum Het Tramstation een expositie over ‘De geschiedenis van het vervoer in en om Midden-Delfland’. Het museum is nog op zoek naar oude foto’s en modellen van vervoersmiddelen die in de omgeving werden gebruikt. Als u aanvullingen voor deze tentoonstelling heeft, kunt u dit melden op de volgende adressen: info@tramstationschipluiden.nl of tel. 0153809389.