Op reis met de trekschuit

In het Monumentenweekend van 13 en 14 september is Museum Het Tramstation te Schipluiden van 11.00 tot 17.00 uur geopend. Hier is een tentoonstelling te zien over de trekschuitdienst tussen Delft en Maassluis-Vlaardingen. Van 1645 tot 1912 maakten dagelijks veel mensen gebruik van dit middel van openbaar vervoer. Het op- en afstappunt in Delft lag nabij de Waterslootse poort. Naast personen werden er ook producten meegenomen, zoals vis, boter, kaas en bier. Reizigers konden kiezen tussen de geriefelijke roef of het ruim met handelswaar. De schilder Jongkind gebruikte regelmatig de trekvaartroute Delft-Maassluis. Onderweg maakte hij schetsen. Afbeeldingen van hem en van anderen van dit traject zijn in de tentoonstelling te zien, evenals een aantal scheepsmodellen.

Uitgebreid wordt aandacht besteed aan de aanleg en het gebruik van deze trekvaartroute. Ook is een overzicht te zien van de nu nog zichtbare herinneringen aan de periode van de trekschuit. Een artikel begeleidt de expositie, die gratis bezocht kan worden.

Adres museum: Otto van Zevenderstraat 2 te Schipluiden.