Betekenis van Otto van Egmond (ca. 1522-1586)

Otto van Egmond (Oud Zuylen)

Otto van Egmond heeft als volledige achternaam Egmond van Meresteijn, een geslacht uit de omgeving van Heemskerk. Deze tak was verwant met het geslacht waaruit graaf Lamoraal van Egmond voorkwam. Beide edelen hadden als gemeenschappelijke voorvader Kwade Wouter van Egmond. Otto van Egmond bezat op de Keenenburg een schilderij met een portret van Lamoraal van Egmond. Hij ontmoette deze verre neef regelmatig in Brussel en Den Haag, waar ze belangrijke landszaken met elkaar bespraken.

Door het huwelijk van Aelbrecht van Egmond van Meresteijn met Haze de Blote kwam de Keenenburg omstreeks 1460 in handen van het geslacht van Egmond. De bewoners van het kasteel bekleedden voorname bestuurlijke en militaire functies. Zo was de vader van Otto van Egmond luitenant-stadhouder van Holland, een van de hoogste militaire rangen in het gewest.

Otto van Egmond onderscheidde zich in zijn leven vooral als bestuurder. Hij had grote diplomatieke gaven en offerde zijn eigen belangen op voor de regio, het gewest en het land. Grote waarde hechtte hij aan vrijheid, ook in de godsdienst; hij bezat een sterk ontwikkeld rechtvaardigheidsgevoel.

Lees het hele verhaal op de website van de Historische Vereniging Oud-Schipluiden onder het menu Keenenburg.