De oorlog dichtbij

Op zaterdag 25 september is de gelijknamige expositie, die vooral over Schipluiden en Den Hoorn gaat, voor het laatst in Museum Het Tramstation te zien. Bezoekers zijn lovend over de grote hoeveelheid materiaal. Beelden, teksten en voorwerpen brengen de oorlog heel dichtbij, zoals de meidagen van 1940 in Den Hoorn, de noodlandingen van Duitse en geallieerde vliegtuigen, de onderduikers, de inundaties, de arbeidsinzet, de rol van de burgemeester en de gedwongen sloop van woningen. Aangrijpend is ook de voedselvoorziening in de laatste oorlogswinter. Lijsten van namen laten zien welke kinderen bij welke families mochten komen eten. Uiteindelijk was de bevrijding voor iedereen een opluchting. In Schipluiden en Den Hoorn werd tot in de maand augustus 1945 feest gevierd.

Na 25 september is het museum twee weken dicht in verband met de opbouw van de tentoonstelling ’t Gemak dient de mens. Het latrinair gebeuren in Schipluiden en omgeving. Deze expositie wordt op 9 oktober om 16.00 uur geopend.